Troya Antik Kenti'nde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında, Son Tunç Çağı'na ait olduğu düşünülen 3.500 yıllık sapan taşları, bölgenin savunma ve saldırı açısından önemini bir kez daha ortaya koydu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve İÇDAŞ iş birliğiyle yürütülen kazılar, Prof. Dr. Rüstem Aslan başkanlığında sürdürülüyor.
Bu yılki çalışmaların temel hedefi, Troya Savaşı ile ilişkilendirilen tahribat tabakasına ulaşmak. Troya 6 ve 7 dönemlerine ait olan bu katmanda, geçmiş yıllarda ok uçları, yangın izleri ve iskelet kalıntıları bulunmuştu. Arkeologlar bu yıl, bu tabakayı daha geniş alanda araştırarak savaşla bağlantılı yeni bulgulara ulaşmayı amaçlıyor.
Prof. Dr. Rüstem Aslan, elde edilen bulguların Troya Savaşı'na dair arkeolojik verileri güçlendirdiğini belirterek, "Bu tabakada tespit edilen yangın izleri ve savaş aletleri, bölgenin savaşla tahrip edildiğini düşündürüyor. Yeni bulgular, tarihte çok konuşulan bu savaşın izlerini daha net görmemizi sağlayabilir" dedi.
Arkeologlar, Homeros’un İlyada Destanı'nda anlatılan Troya Savaşı’nın sadece efsane olmadığını, kazılarla desteklenen arkeolojik verilerle tarihsel bir zemin kazanabileceğini ifade ediyor.